Главная Регистрация Гостевая книга Днепродзержинск Скачать беcплатно Фотографии Форум Доска объявлений Карта сайта Добавить сайт Обратная связь


Главная » 2010 » Ноябрь » 20 » Вернем горожан на Голубое озеро!
15:07
Вернем горожан на Голубое озеро!
Свадебный салон люкс "Орхидея"  элитные свадебные платья

Унікальна зона відпочинку отримала новий імпульс розвитку. Прес-конференцію на тему: «Повернемо городян на Голубе озеро!» Провів приватний підприємець, що розвиває «зелений туризм» на Блакитному озері, Михайло Семенович Фігур.

Синє озеро давно і справедливо вважається рекреаційної перлиною Дніпропетровщини. Цей унікальний водойма розташований всього в півсотні кілометрів від Дніпропетровська, за околицею міста металургії та хімічної промисловості Дніпродзержинська. На жаль, на початку XXI століття ця зона відпочинку виявилася завалена сміттям.

Минулого літа автору рядків пощастило вперше побувати на Блакитному озері під Дніпродзержинськом. Я був приємно здивований безперечними перевагами цієї водойми перед іншими місцями літнього відпочинку: прекрасні і чисті піщані пляжі, доступність (озеро - всього за двісті метрів від автотраси Дніпропетровськ - Дніпродзержинськ-Лівобережний) і головне - вода приголомшливою прозорості і чистоти, яка не «цвіте» навіть у серпневу спеку. Про впорядкування, проблеми і перспективи розвитку Блакитного озера на минулій у прес-центрі «ДВ» прес-конференції розповіли приватний підприємець Михайло Семенович Фігур і його помічник, юрист Олександр Владиславович Лагойда.

- У 1960-і роки на місці Блакитного озера намивали пісок для благоустрою Дніпродзержинська, - розповідає історію створення цієї зони відпочинку Михайло Фігур. - І при поглибленні котловану докопалися до підземної річки, яка незабаром заповнила котлован найчистішої водою. Дізнавшись про прекрасне озері, сюди потягнулися тисячі відпочиваючих з усієї Дніпропетровщини. У 2000 році вперше побував тут і я. Був вражений, з одного боку, красою водоймища, а з іншого - достатком на ньому сміття. Його прибиранням ніхто не займався, а разові акції громадських організацій були показухою.

До реалізації мрії про відтворення на Блакитному озері чистою і повноцінної зони відпочинку Михайло Фігур йшов не один рік - багато часу і сил відняло оформлення документів для організації дозвілля за моделлю «зеленого туризму». Ще в 2005 році він у приватних осіб купив 7 гектарів прибережної території, ще 3,7 га взяв в оренду на 49 років. Відзначимо, до речі, що це - всього 4 відсотки прибережної території Голубого озера. Але прибрати десятки тонн сміття, навести порядок на території, забезпечити відпочиваючих мінімальним комфортом (з можливістю перекусити, купити напої, скористатися стаціонарним туалетом і так далі) вдалося тільки до 2009 року. Перший сезон став рекордно коротким: відкритий у липні пляж повноцінно пропрацював лише тиждень, а потім хлинули дощі. Але люди встигли оцінити красу нової зони відпочинку.

- 98 відсотків відпочиваючих були абсолютно задоволені, дякували працівників пляжу і мене за те, що ми навели тут чистоту і порядок, - згадує Михайло Фігур. - Захоплено статтею вибухнула і дніпродзержинська газета «Подія». Бували на Блакитному озері і захоплювалися його чистотою і красою і зарубіжні гості. Решта ж два відсотки бурчали про те, що вхід на упорядковану територію став платним - 5 гривень з людини або 15 - з машини. Це - мізерна (у порівнянні з іншими платними зонами відпочинку), легальна плата (видається екологічний талон), яка лише частково покривала наші витрати. До відкриття пляжів нам довелося вивезти десятки тонн сміття, розчистити 700 метрів засмічених та замулених очеретяних заростей, забезпечувати прибирання і охорону території. Коли ж пляжі влітку 2010-го почали нормально працювати, щодня здійснювалася прибирання сміття (у вихідні дні вивозили по 40 контейнерів відходів!), Покіс трави, робота добровольців-рятувальників.

Додамо, що на ці пляжі вхід для пенсіонерів і школярів - безкоштовний (правда, охоронці при цьому строго стежать, щоб діти не курили і не розпивали спиртні напої, і це втішно). А буквально за платній зоною починається величезний півострів Вороний, де купатися можна абсолютно безкоштовно. Щоправда, і поклади сміття там гігантські. Так що «п'ятірочка» - розумна і оптимальна плата за задоволення відпочивати в чистоті ... Тим не менш, слідом за окремими незадоволеними голосами вже в нинішньому році проти ініціатора розвитку «зеленого туризму» пішла боротьба на рівні серйозніша.

- Ми можемо лише припускати, що комусь дуже сподобався ту ділянку, який кілька років приводився в порядок, - говорить Олександр Логойда. - Прокуратура Петриківського району подала позов про розірвання договору оренди 3-гектарної ділянки і слідом за цим проти Михайла Фігура з надуманими звинуваченнями виступила місцева преса .. До речі, до призначення нинішнього прокурора Петриківського району Р. М. Токаря чотири рази проводилися прокурорські перевірки, але жодного порушення виявлено не було. Коли ж Токар вступив на посаду, він з особливим завзяттям взявся за землі, які були видані при прем'єр-міністрі В. Ф. Януковича. У нашій ситуації справа дійшла до незаконного вилучення холодильного обладнання та демонтажу шлагбаумів, через що ледь не трапилася НП. Через знятого шлагбаума на пляжну територію заїхала палаюча машина - біди вдалося уникнути лише завдяки тому, що у нас трава завжди покошено. Всі дії наглядових органів оскаржені нами в суді. Ось тільки Петриківський райсуд розглядає справи дуже неспішно, а наші клопотання про передачу справ в обласний господарський суд відхиляє.

Незважаючи на цю тривалу тяжбу, Михайло Фігур не втрачає оптимізму і прагне створити (принаймні, на належних йому 4 гектарах) комфортний центр літнього відпочинку.

- Давно затверджено містобудівне обгрунтування створення на належній мені частині узбережжя центру «зеленого туризму» із сучасним кафе і готелем, - каже він. - Гарне кафе ми плануємо відкрити вже наступного літа, готель - в 2012 році. Хоч і непростий виходить боротьба за благоустрій цієї зони відпочинку, але я впевнений: Синє озеро буде улюбленим місцем відпочинку жителів Дніпродзержинська, Дніпропетровська, всієї нашої області.

Предлагаем участки в подмосковье

Просмотров: 1968 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0




Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]